Кабелни пирати нагнетяват недоволство със спиране на интернет, предположиха от ГДБОП

Кабелни пирати нагнетяват недоволство със спиране на интернет, предположиха от ГДБОП
A A+ A++ A

Не е прекратяван интернетът в дружествата в Дупница, Гоце Делчев и Кюстендил. Това може би се използва за нагнетяване на общественото недоволство, за да се обърнат настроенията в полза на кабелните пирати. Това предположи комисар Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП на брифинг за мащабната операция в страната за престъпления против интелектуалната собственост.Комисар Явор Колев на днешната пресконференция

"И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност, интернет“, заяви Колев.В разпространена декларация на национално сдружение "Клуб 2000" на кабелни оператори вчера бе посочено, че "гражданите са големите потърпевши от акцията на ГДБОП срещу кабелните оператори в няколко града в страната. Вследствие на акцията хората останаха без телевизия и интернет през 21 век и то в страна членка на ЕС". Те заплашиха с "лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург".

 
Комисар Явор Колев разкри още, че в Бургас и Сандански са иззети сървъри с отношение към мобилно приложение за разпространение на тв програми. "Те са имали разработено мобилно приложение, с което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали програми, за които нямат правата", поясни Явор Колев.
 
При операцията нито един от управителите не оказа съдействие на проверяващите, отчете комисар Колев. "Присъстваха както представители на отдел "Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП, също и на Европол за противодействие на престъпленията срещу интелектуална собственост", изброи Колев.
 
Има образувани досъдебни производства, иззети са доказателства, техника и документация, делата са по два текста - за данъчни, финансови престъпления, а също и за престъпления срещу интелектуалната собственост, ще бъдат повдигнати обвинения срещу управителите на тези дружества, посочиха от ГДБОП.
 
До 5 г. и до 8 г. лишаване от свобода предвижда законът по горните текстове, каза комисар Явор Колев.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници