Над 10 милиона лева щети са нанесли „кабелните пирати”

Над 10 милиона лева щети са нанесли „кабелните пирати”
A A+ A++ A

Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права, като Нова телевизия, БТВ, HBO, са над 10 милиона лева. Това каза комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП по време на брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост.

По думите му са иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се е разпространявал до потребителите в съответните градове.
 
„Тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени от носителите на права от големи български, национални телевизионни програми, са над 10,5 млн. лв.“, допълни комисар Колев.

Той обясни, че при акцията са били иззети само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната.

„В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми. Тези две компании са имали разработено мобилно приложение, чрез което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали телевизионни програми, за които нямат права. Като част от доказателствата сървърите, на които са били сайтовете и приложението, са били иззети.”, обясни Колев.

Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил, каза Колев.
 
„Интернет има в Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали“, уточни той.
 
„В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс“, каза още Колев.

Той посочи, че иззетата техника е скъпа.

„Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен, че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше“, коментира още Колев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници