Холандия вече щяла да пусне България в Шенген

Холандия вече щяла да пусне България в Шенген
Според Карел ван Кестерен прокуратурата и полицията в Холандия са изключително доволни от отличното сътрудничество с българското правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия е на път да пусне България и Румъния в Шенгенското пространство след многократни откази към двете най-нови членки на ЕС.

България е близо до приемането си в Шенгенската зона, съобщава агенция Интерфакс-Запад, позовавайки се на твърдения на холандския посланик в България Карел ван Кестерен пред български медии, предаде Фокус.

Според Карел ван Кестерен прокуратурата и полицията в Холандия са изключително доволни от отличното сътрудничество с българското правителство, особено в борбата с международната престъпност.

„Искам да изкажа благодарност на правителството на България, и особено на министър Цветан Цветанов, за неговата активна работа независимо от някои политически проблеми. Надявам се в скоро време да видим положително развитие по встъпването на България и Румъния в Шенгенската зона", заявил Карел ван Кестерен, цитиран от Интерфакс-Запад.

Вътрешният министър Цветан Цветанов неведнъж е изтъквал, че мащабните операции срещу наркоразпространението в Европа, извършени на територията на България, ще наклонят везните в полза на държавата за членството й в Шенген.

В началото на юли в склад в Мировяне бяха задържани 12 тона хашиш с пазарна стойност около 360 млн. лв., предназначен за европейския пазар.

Складът в Мировяне е бил нает от същата група, която е заподозряна за трафика на 4,2 тона хашиш, иззет по-рано във Видин, както е и съпричастна към друга пратка наркотик през 2006 г.

В началото на май на пристанището в Русе пък бяха заловени 67 тона кокаин за над 100 млн. лв., пътували към Холандия в тайник на комбайн.

„Нашите колеги от Холандия да знаят, че нашата граница се пази много по-добре от техните. Виждате как работят – демонстрираме в момента - минава бусът, камионът се движи, без шофьор, като детска играчка е, и вътре се сканира цветно това, което има", обясни тогава министър-председателят Бойко Борисов.

Иначе Холандия обяви, че ще спре да блокира членството на България в Шенген след два положителни мониторингови доклада на ЕК за напредъка на държавата.

През септември, когато влизането на България и Румъния в Шенген ще се обсъжда на заседанието на Съвета на ЕС, ще стане ясно как Холандия е разчела констатациите в доклада, публикуван на 18 юли.

#България #Шенген #Румъния #Холандия #Карел ван Кестерен #посланик #Цветан Цветанов #трафик на наркотици #Бойко Борисов #Хашиш #кокаин #Съвет на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници