Кога мислим за миома на матката?

Кога мислим за миома на матката?
A A+ A++ A

Много често миома на матката се открива случайно при профилактичен преглед или преглед с ехограф по друг повод. Когато има оплаквания, те са свързани най-често с анормално кървене от матката. Кървенето като симптом при миома може да се изявява преди менструацията (или като предменструално цапане), в периода между нормалните месечни менструации или менструацията да е по-обилна. Типът и тежестта на кървенето са свързани с разположението на миомните възли.

Болки обикновено няма или се появяват в периода на овулацията или непосредствено преди менструация. Миома може да е причина за дисменорея. При настъпили усложнения – завъртане, усукване, некротизиране на миомния възел, болките са значителни и се придружават от признаци за дразнене на други коремни органи, повишаване на левкоцитите.

Възможно е миомата да притиска съседно разположени органи, от които да се изявяват допълнителни симптоми. При притискане на пикочния мехур е налице полакиурия (чести позиви за уриниране). При притискане на уретер се нарушава нормалното оттичане на урината от бъбречното легенче и може да се развие хидронефроза (задръжка на урина в бъбрека, уголемяване на бъбрека и нарушаване на функцията му). При притискане на ректума могат да се получат проблеми с дефекацията.

Миомата е сравнително рядка причина за стерилитет, но трябва да се има предвид, когато се търси причината при невъзможност за забременяване. Спонтанните аборти са по-чести при жени, които имат миома в матката. Възможно е при наличие на миома бременността да протече нормално и да се роди здраво дете. Но поради възможност и да настъпят усложнения, необходимо е консултация и проследяване от специалист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници