111 млн. лева от ОП "Околна среда" отиват в 7 общини за подобряване на битовото отопление

111 млн. лева от ОП "Околна среда" отиват в 7 общини за подобряване на битовото отопление
A A+ A++ A

Правителството одобри Националната програма за подобряване на атмосферния въздух до 2024 г. Вече одобрените 111 млн. лева от Оперативната програма "Околна среда" отиват в седем общини за подобряване на битовото отопление, а към тези пари се отпускат още 100 млн. лева за подпомагане на общинските програми.

Това обяви министърът на околната среда Нено Димов:

"В оперативната програма от икономии, които бяха направени, сме поканили 11 общини, на които ще осигурим 390 милиона лева за електрифициране на градския транспорт, електробуси, тролейбуси, трамваи, а към края на тази година очаквам да има още 80 милиона лева от оперативната програма за общините, които нямаха възможност да кандидатстват от първите и за подпомагане на домакинствата с оглед битовото отопление. По този начин ресурсът от 111-112 милиона лева днес приближава към 700 милиона лева. Това ще подпомогне изключително българските общини и за справянето с проблема със замърсяването на атмосферния въздух“.

Министър Нено Димов обяви, че Североизточният регион излиза от наказателната процедура на Брюксел. Варна, Добрич и Девня устойчиво са намалили нивата на замърсяване. Подобрява се положението в София и Бургас. Проблемни остават Видин и Горна Оряховица.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници