Дават 390 млн. лв. за тролеи в 11 общини

Дават 390 млн. лв. за тролеи в 11 общини
A A+ A++ A

390 млн. лв. ще бъдат дадени за електрификация на градския транспорт в 11 общини. Това съобщи на брифинг в МС министърът на околната среда и водите Нено Димов и допълни, че кабинетът е приел национална програма за опазване качеството на атмосферния въздух 2018-2024г.

По думите му, с приемането й се определят основните замърсителите като битово отопление, автомобилен транспорт и мерките, които да подобрят качеството на въздуха. Димов уточни, че 111-те милиона лева по Оперативна програма "Околна среда" са предвидени още 100 млн. лв.

За подпомагане на домакинствата за битовото отопление до края на годината ще бъдат отпуснати 80 млн. лв. Предложените мерки в документа са насочени най-вече именно към промяна на начина за битово отопление. Те предвиждат въвеждане на изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление, въвеждане на изисквания и контрол върху дървесината, която се използва за битово отопление, в това число организационни мерки по отношение на предлаганата за огрев дървесина. Сред мерките е и задължително постепенно изхвърляне на отоплителни уреди, които не отговарят на екодизайн и замяната им с друг вид средства за отопление. Това ще стане от 2020 до 2024 г. в общините с нарушено качество на въздуха.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници