Франция не пуска България в Шенген заради „притока на роми"

Франция не пуска България в Шенген заради „притока на роми"
Снимка: архив
A A+ A++ A

Франция е предупредила България и Румъния, че няма да ги пусне в шенгенската зона, ако продължават да й създават проблеми със своите роми.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс поднови заплахата на своя предшественик Брис Ортфьо в дясното правителство на Никола Саркози, че притокът на роми може да коства членството на двете държави в зоната с отворени вътрешни граници.

Никога досега обаче Париж не е поставял така директно подобно условие, пише в. „Сега" в броя си в сряда.

До това се стигна след размяна на реплики между председателя на организацията "Гласът на ромите" Самир Миле и вътрешния министър.

Пред радио "Франс енфо" Миле заяви, че заради проблема с ромите Манюел Валс "може да носи цветовете на партията на Саркози", защото няма голяма разлика между политиките на двете правителства.

"Не искам да споря с организацията, нито да влизам в ролева игра, но нито един незаконен катун не бива да бъде търпян. Как да приемем днес същински бидонвили да се появяват в предградия и хора да живеят в тях в непоносима мизерия? Аз съм длъжен да прилагам съдебните решения за разтуряне на тези лагери по сигнали на префектурите", отвърна Валс.

Радиото напомни на министъра, че от петък Франция отново е поставена под наблюдение от Европейската комисия заради засилената кампания за "извеждане" на роми, самонастанили се в предградия на Лил и Лион.

"Това е нормална процедура, съпровождането на ромите до границата става под наблюдение на Еврокомисията. Преди две години бившият президент на републиката стигматизира ромите. Това няма нищо общо с днешните действия. Никое от моите действия не се фокусира върху тази или онази етническа група", увери министърът.

Във вторник  той обяви и пред левия в. "Либерасион" намерението си да прояви повече твърдост спрямо нежеланите пришълци. Според него тя трябвало да се съчетае с натиск върху Румъния и България. "Франс ентер" обаче се усъмни "има ли Европа инструменти за натиск върху тези две страни, които вече са членове на Европейския съюз".

#Франция #ЕС #Европейски съюз #Румъния #роми #Шенген #Шенгенско пространство #Шенгенско споразумение #Лил #Лион #катун #Манюел Валс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници