Във Варна спасиха момиченце, родено в 5-ия месец

Във Варна спасиха момиченце, родено в 5-ия месец
Според статистиката между 6 и 10% от новородените у нас се раждат недоносени, като лекарите отчитат тревожна тенденция за увеличаване честотата на преждевременните раждания. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Момиченце, родено в петия месец от бременността на майката, бе спасено от неонатолозите във варненската АГ болница след 2 месеца борба за живота му.

Миниатюрната госпожица вече диша сама и наддава на тегло, каза началникът на отделението по неонатология д-р Снежинка Цветкова пред „Дарик".

„Момиченцето се роди в средата на юни и тежеше малко над 500 грама. То е най-малкото бебе, дошло на бял свят от началото на годината. Детето вече тежи 1000 грама, но все още има нужда от интензивно лечение," разказа д-р Цветкова.

По думите й, за съжаление, не всички бебета с екстремно ниско тегло оцеляват, но медиците се надяват, че момиченцето ще има сили да се справи с трудностите.

Най-голямата гордост на лекарите в АГ-болницата е малкият Марио от Търговище, за когото в началото не даваха големи надежди.

През септември миналата година той бил приет с тегло едва 480 грама и с тежка дихателна недостатъчност.

Въпреки минималните шансове за оцеляване лекарите успели да се преборят за живота му и няколко месеца по-късно той бил изписан от болницата.

Имам информация от колегите от Търговище, че там нещата се развиват добре. Всички проблеми са преодолени и вече всичко е наред, допълни д-р Снежинка Цветкова.

От началото на годината в отделението са имали няколко новородени с тегло около 600 грама, някои от които са транспортирани от Търговище, Разград, Силистра. След около 4-месечен престой част от тях са изписани от болницата.

Според статистиката между 6 и 10% от новородените у нас се раждат недоносени, като лекарите отчитат тревожна тенденция за увеличаване честотата на преждевременните раждания.

В началото на месец май пък бе оповестен доклад, изготвен от над 100 експерти, които представляват близо 40 частни организации, университети и агенции на ООН.

Според него 15 милиона новородени се раждат преждевременно в света всяка година, като от тях 1,1 милиона не оцеляват, най-вече в развиващите се страни.

#АГ #Варна #неонатология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници