Обвиниха Денис Ершов за присвояване на 1 млн. лв. от „Петрол Холдинг"

Обвиниха Денис Ершов за присвояване на 1 млн. лв. от „Петрол Холдинг"
Денис Ершов бе обвинен за длъжностно присвояване от "Петрол Холдинг". Снимка: София фото ейджънси, архив
A A+ A++ A

Руският бизнесмен от литовски произход Денис Ершов вече е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 1 млн. лева от „Петрол Холдинг” АД, стана ясно във вторник по обяд.

Ершов е освободен под гаранция от 500 000 лева, обясни адвокатът му Анна Попова, цитирана от „Фокус”.

Ершов беше конвоиран от Бургас в следствения отдел на Софийска градска прокуратура по досъдебно производство по повод сигнал за злоупотреби в "Петрол" АД.

Самият Денис Ершов определи целия процес като спектакъл. Изявлението му идва във вторник, след като вечерта в понеделник се появи информация, потвърдена от МВР, че бившият собственик на „Петрол Холдинг” е бил задържан при пристигане от Русия в Бургас.

Малко по-рано във вторник, преди да му бъде повдигнато обвинение, адвокатката на Ершов се възмути, че бизнесменът е бил доведен принудително, въпреки че нямал повдигнато обвинение.

„Денис Ершов никога не се е укривал от съдебната власт", категорична бе тя. Попова добави, че първата призовка към него е била изпратена през май, а от април той се е намирал в болница "Токуда", където се е лекувал. След като е получена първата и още пет-шест призовки след нея, Попова е информирала редовно прокуратурата за това къде се намира бизнесменът.

На 28 юни Ершов е бил призован от Съдебна охрана в Гранд Хотел Поморие, където е бил на рехабилитация след операцията. Ден по-късно Ершов вече е бил обявен за национално издирване и му е забранено да напуска страната. Последното ограничение обаче е било отменено преди дни от съда като незаконосъобразно, но е останала мярката „принудителното довеждане”.

„Как се получава така – защо на заминаване той не е задържан? Кой понася отговорността за пропуските и грешките на МВР", попита още адвокатката на Ершов, като уточни, че то продължава да фигурира в бюлетините за общонационално издирване. Тя заяви риторично как може да се постанови мярка за процесуална принуда на човек, който не е привлечен в качеството си на обвиняем, цитира я БГНЕС.

През 2000 година тогавашният директор на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов издаде заповед, с която на Ершов бе наложена административна мярка "отказ за влизане в страната" за срок от 10 години.

С него същото наказание получиха израелският бизнесмен Майкъл Чорни и още трима руски граждани. Мотивът на службата бе, че представляват заплаха за националната сигурност.

Четири години по-късно Софийският градски съд, а след това и Върховният административен постановиха, че забранителната заповед срещу Ершов е нищожна. По-рано магистратите отмениха и решението на ген. Атанасов за изгонването на Чорни.

През юни 2012 г. Денис Ершов продаде дела си в българския дистрибутор на горива „Петрол Холдинг“ АД на председателя на Международната федерация по шахмат и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Според сайта "Блиц" по-малко от час след задържането му Ершов е бил освободен, като му е била връчена призовка. По непотвърдена информация Ершов ще трябва да отговаря за източването на 1.2 милиона лева от "Петрол Холдинг".

Пред електронното издание на "24 часа" самият Ершов заявява: "Това са пълни глупости! В офиса съм си!"

Ершов е главно действащо лице в продължаващата вече близо две години война за собствеността в дистрибутора на горива "Петрол" АД.

През юни бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов обяви, че регистрираната в Швейцария Credit Mediterranee е изкупила дела на Ершов (47.5%) и на Александър Мелник (5%) и е започнала преговори с Митко Събев. По думите на Илюмжинов той вече се е договорил със Събев да подпишат споразумения по 17 иска, подадени между Ершов и него, и сега се обсъжда излизането на Събев от бизнеса.

В статия в броя от понеделник на московския в."Ведомости" е цитиран Денис Ершов да обяснява, че "Сделката фактически е приключена, но консултациите продължават и досега. След корпоративната война (със Събев - бел. ред.) останаха много спорни ситуации, които ще трябва да ги разрешава Илюмжинов."

В същата статия Илюмжинов разкрива, че има неназован партньор-инвеститор в сделката за придобиването на Петрол Холдинг.

#Митко Събев #Александър Мелник #шахмат #Кирсан Илюмжинов #„Петрол Холдинг“ АД #Денис Ершов #Лукойл #Вагит Алекпетров #летище Бургас #Цветан Димитров #източване #Анна Попова #адвокат #обвинение #присвояване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници