Драгоман срещу модернизацията на жп линията до София

A A+ A++ A

Жителите на Драгоман скочиха срещу проекта за модернизация на жп линията София – Драгоман, след като стана ясно, че новото трасе на железницата ще минава през близо 60 къщи и дворове.

Трасето ще минава и през имоти в регулация и те трябва да бъдат отчуждени за нуждите на проекта, съобщиха в понеделник от градската управа, цитирани от Медиапул.

Проблемът е излязъл наяве буквално преди дни, след като в общината е получена подробна карта на жп трасето във връзка с доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по проект на Национална компания "Железопътна инфраструктура" – "Модернизация на железопътната линия София – Драгоман". Той е предвиден за реализация след 2014 г.

"Проблемът идва като гръм от ясно небе за жителите на града, които не само че не са уведомени, но и не са участвали в обществено обсъждане кой от четирите възможни варианта за жп път да изберат", коментира кметът на Драгоман Андрей Иванов.

По думите му предишното ръководство на общината не е поставило този въпрос на дневен ред пред съгражданите си през 2009 година. Тъй като не е последвала никаква реакция, институциите са задвижили идейния проект за модернизация на железопътната линия София – Драгоман.

"Проектът е в много напреднала фаза, включително е одобрен от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но вече сме взели мерки, за да го спрем", каза още Иванов.

Той се е срещнал с ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура", което е проявило разбиране по въпроса. Общината вече е готова с искане за коригиране на жп трасето за високоскоростния влак София – Драгоман поради липса на съгласуване с Общинския съвет и непроведено обществено обсъждане с жителите на града.

#София – Драгоман #НКЖИ #жп линия #Драгоман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници