Кога гаденето и повръщането при бременната са опасни? (Hyperemesis gravidarum)

Кога гаденето и повръщането при бременната са опасни? (Hyperemesis gravidarum)
A A+ A++ A

Гаденето и повръщането през първите месеци на бременността са свързани с хормоналните промени в организма и индивидуалната чувствителност на жената. Възможно е неразположенията да продължат до края на бременността, но по-често  те отзвучават през второто тримесечие на бременността и се понасят сравнително спокойно от дамите.

Понякога гаденето и повръщането са сериозно и опасно състояние, изискващо лечение. За Hyperemesis gravidarum говорим, когато е налице неконтролирано повръщане, довеждащо до дехидратация, загуба на тегло и електролитен дисбаланс. Обикновено се среща между втория и четвъртия месец на бременността. По-често се наблюдава при многоплодна бременност. Състоянието е сериозно, с голям риск (рядко, но понякога се налага прекъсване на бременността) и изисква лечение в болница и под постоянно лекарско наблюдение.

Конкретна причина не може да се установи. При много пациентки обаче е налице повишена психологическа напрегнатост.

За да се постави диагнозата, трябва да се изключат всички други възможни причини за повръщане, като остър гастроентерит, остър апандицит, хепатит, холелитиазис (бъбречно-каменна болест), илеус или пиелонефрит, които изискват специализирано медикаментозно или хирургично лечение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници