Българските художници бранят паметника пред НДК

Българските художници бранят паметника пред НДК
Този паметник – новаторски за времето си и до ден днешен, въпреки разрухата, носи в себе си епично внушение, твърдят от СБХ в отворено писмо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на българските художници (СБХ) се обяви в защита на паметника „1300 години България" пред НДК чрез отворено писмо, в което обяви, че „няма да допусне разрушаването на паметника".

Повод за разпространената позиция е акцията на Столичната община, която започна на 9 август и цели да обезопаси паметника, предаде „Дневник".

Това ще стане, като се премахне от него 1000 тона метал, който ще бъде предаден на вторични суровини. Ще бъдат съборени опасни бетонови части, ще се премахнат и огражденията.

След това местните власти ще се допитат до софиянци каква да е следващата стъпка - напълно премахване или обновяване.

Авторът на монумента проф. Валентин Старчев обясни, че вече е направил анализ на това какво може да остане от него и какво може да се премахне.

Проф. Старчев обясни, че лошата съдба на творбата му донякъде се дължи на факта, че тя е трябвало да бъде готова в много кратки срокове - той е работил по идеята около осем месеца, а заедно с монтажа създаването на паметника пред НДК е отнело общо една година.

Така заради бързото монтиране след това облицовката на паметника е започнала да пада.

Според него е нормално да има допитване за съдбата на паметника, но също така е важно и кой ще бъде питан и какво ще му се поднесе като въпрос.

Проф. Старчев смята, че общината трябва да се допита до специалисти – скулптори, архитекти, инженери, философи, изкуствоведи.

„СБХ е сериозно обезпокоен от тиражираните по всички медии неясни формулировки относно бъдещето на паметника „1300 години България" на проф. Валентин Старчев", се казва в писмото на организацията.

Според художниците демонтирането на паметника „било грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество, в което важните решения би трябвало да се взимат от оторизирани за това органи, като в случая това би трябвало да бъдат Министерство на културата, СБХ и САБ, както и от създадения Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства /СЕСИИ/".

Художниците са против провеждането на обществено допитване за съдбата на паметника, тъй като „решението за издигането на паметниците се взима от компетентни лица и се съобразява с морални и естетически принципи, изразители на които са хора с ерудиция и висока култура по отношение на изобразителните изкуства".

Ръководството на СБХ изцяло застава зад идеята за съхранението на паметника пред НДК.

„Той е част от историята ни и премахването му не само, че няма да я заличи, въпреки желанието на определени групи хора, но само ще ощети българското изкуство. Този паметник – новаторски за времето си и до ден днешен, въпреки разрухата, носи в себе си епично внушение. Знаковата му архитектоника, оголена от детайли сега, е въздействаща и звучи още по-драматично и напълно съвременно," пише още в отвореното писмо на Съюза на българските художници.

#Съюз на българските художници #СБХ #паметник #паметник „1300 години България" #Валентин Старчев #НДК #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници