"Репортери без граници" сложи убийството на Виктория в графата покушение над журналист

"Репортери без граници" сложи убийството на Виктория в графата покушение над журналист
A A+ A++ A

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната неправителствена организация "Репортерите без граници" публикува годишния си доклад за Индекс на свободата на пресата.

Това е същата позиция, която страната ни заемаше и миналата година. Класирани са общо 180 държави. На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

Журналистите все по-често са обект на насилие, показва още докладът. Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и авторитарни лидери, се превръща във физически атаки по целия свят. Само 8% от изследваните 180 държави са в ситуация "добра".

В доклада на "Репортери без граници" обаче има сериозен гаф, който поставя под въпрос легитимността на цялото изследване за България. Самото заглавие е: "Убийство през 2018, трето в ЕС за година". 

"Може би някои са очаквали подобрение в състоянието на медийната свобода в България през 2018 година, защото страната беше ротационен председател на ЕК, но вместо това имаше убийство на журналиста Виктория Маринова".

Това е началото на текста за България, който говори за груба манипулация с фактите. Убийството на Виктория Маринова не беше политическо, както се опитват да внушат "изследователите", нито беше заради нейната работа. Става въпрос за тежко криминално престъпление, разкрито от българските и германските власти, за което има задържан, с повдигнати обвинения, който е изправен пред българския съд и чийто процес е публичен.

Пришиването на "случая Виктория Маринова" с тези на убитите разследващи журналисти Ян Куцияк и Дафне Галисия издава и очевидната потребност на сценаристите на докладите да ги направят скандални.

"Докладчиците" за България традиционно явно са семейство Прокопиеви, които самолично са съчинили следния цитат: "В същото време се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата "Икономедиа". Заплахите срещу репортери нараснаха през последните месеци до степен, че да си журналист в България вече е опасно".

Вероятно семейство Прокопиеви визират проблемите на издателя Иво Прокопиев, но и те не са заради неговата журналистическа дейност, а заради приватизационните му активности, с които е с повдигнато обвинение в компанията на двама представители на изпълнителната власт - министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Обвинението на Прокопиев е повече от сериозно - пране на пари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници