България остава на 111-о място по свобода на пресата в света

България остава на 111-о място по свобода на пресата в света
A A+ A++ A

Влошаване на свободата на медиите по света констатират от организацията "Репортери без граници" в годишен Индекс за свобода на пресата. Враждебното отношение и дори омразата към журналистите, изразявана от политическите лидери, прераства в по-чести и по-сериозни действия на насилие, посочва докладът. 

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната неправителствена организация "Репортери без граници" оповести годишния Индекс за свобода на пресата.

От Репортери без граници отбелязват, че тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са изключително разпространени. Увеличава се и съдебният тормоз спрямо независими медии, както и натискът върху разследващите журналисти.

Както през 2018 г. България заема 111-о място, между Етиопия, които имат същия индекс като нашата страна (35.11) и Мали, които са на 112-о място.

Класирани са общо 180 държави. На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

Журналистите все по-често са обект на насилие, показва още докладът. Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и авторитарни лидери се превръща във физически атаки по целия свят. Докладът сочи още, че намалява броят на страните по света, в които журналистите могат да работят спокойно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »