175363 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38132 абоната       |      
USD 1.74831| EUR 1.95583| GBP 2.18766|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Идея: Студентите в педагогическите специалности без такси за обучение

17 април 2019, сряда / 15:29; Коментари: 0
Send to Kindle
Идея: Студентите в педагогическите специалности без такси за обучение

През тази година има увеличение на записаните студенти в педагогическите специалности във висшите училища. Те са защитени и това дава право на студентите да получават по две стипендии. Обсъждаме и възможността мотивираните млади хора, които искат да станат учители, да не плащат такси за обучението си. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференцията "Актуални политики и практики в образованието" в Педагогическия колеж в Плевен, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

По думите й много е важно цялото общество да мотивира младите хора да стават преподаватели в детски градини и училища.

В момента учителите до 35-годишна възраст са около 13 500. В същото време учителите на над 50 години са 59 000, е съобщила Сачева. Тя е информирала, че в следващите години над 50 000 преподаватели ще се пенсионират, затова основно предизвикателство е да се обезпечи системата с кадри. Вече наблюдаваме недостиг на учители по природни науки, информационни технологии и по чужди езици, е посочила Сачева и е добавила, че за преодоляването му се взимат мерки.

Преди седмица беше одобрена националната програма "Мотивирани учители", с която ще се даде възможност на 100 специалисти по математика, химия, физика и информационни технологии да придобият педагогическа правоспособност. Ще бъде създаден и корпус от 80 учители с поне осемгодишен стаж, които да бъдат изпращани в училища с по-ниски образователни резултати. Те ще получават до 500 лв. допълнително възнаграждение, както и средства за транспорт и за покриване на наем.

"Изпълняваме ангажимента си за двойно увеличение на заплатите. За първи път тази година учителските възнаграждения са над средните за страната. Нашата цел е в края на мандата средната заплата да е 1500 лв.", е заявила Деница Сачева. По думите й учител е професия на бъдещето, която ще се развива бурно в следващите пет години. "Това е професия с постоянно подобряващи се условия на труд. Тя предоставя професионални и интелектуални предизвикателства и развитие на дигитални умения", е заявила заместник-министърът.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО