1638 инвалиди поискали индивидуална оценка

1638 инвалиди поискали индивидуална оценка
A A+ A++ A

1638 българи с увреждания са поискали да им бъде извършена индивидуална оценка на потребностите само за 4 дни, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. За целта целта са обучени 1300 социални работници.

Документите се подават лично или чрез упълномощен човек в дирекцията "Социално подпомагане" по настоящ адрес. При подаване на заявлението, инвалидът трябва да приложи личка карата за справка, експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, медицински протокол от лекарска консултативна комисия, формуляр за самооценка. Индивидуалната оценка се изготвя до края на месеца, следващ месеца на подаване на документите. След това директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава направление за броя на полагащите се часове лична помощ, социалните услуги или друг вид подкрепа.

Тези, които искат да им бъде предоставен асистент е необходимо да подадат заявление в общината по настоящ адрес. В него те трябва да декларират, че не получават този тип подкрепа по друг закон. До 31 декември 2020г. право на помощник имат над 90 000 инвалиди. Ползватели на личната помощ могат да бъдат пълнолетни българи с 90% увреждане и децата с над 50% увреждания и право на помощ, както и тези, които са с над 90% увреждане без право на чужда помощ. След изтичане на този срок на асистент ще имат право всички над 700 000 освидетелствани с ТЕЛК.

Когато ползвател на личната помощ е дете с увреждания с 90 и над 90% увреждане, се дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ от 930 лв., която то получава, да се превежда от Агенцията за социално подпомагане на кмета на съответната община, която съгласно закона е доставчик на лична помощ. Превеждането на средствата става след определяне на асистент на детето и сключването на трудов договор с него.

Когато ползвател на личната помощ е пълнолетен човек с 90 и над 90% увреждане и с право на добавка за чужда помощ, заявителят за ползване на лична помощ трябва да даде съгласие същата добавка, която е в размер на 75 на сто от социалната пенсия за старост, да се превежда от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Въз основа на това съгласие АСП ще превежда получените средства на кмета на общината, която ще е доставчик на лична помощ.

Реалното предоставяне на лична помощ за хората с увреждания ще започне от септември 2019 г. Заявления за изготвяне на индивидуална оценка могат да се подават и след тази дата. За да получат помощник по 8 часа на ден те ще трябва да имат между 187 и 204 точки. Най-малко часове личен асистент ще се полага на нашенците, които са събрали от 11 до 49 точки - 15 часа месечно. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 – 84 часа.

Освен ползвателите на личната помощ, през оценяване на потребностите ще трябва да преминат и тези, които получават финансова подкрепа. Това обаче ще се случи след изтичане на ТЕЛК-отвото решение - при преосвидетелстването им.

Система за оценяване се състои от 10 категории, в които има въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Според методиката ако човек с увреждане е заявил лична помощ, тогава социалният работник, ще попълва само отделни части от формуляра, касаещи личната помощ. Формулярът се състои от няколко модула, като той е съобразен със степените на зависимост на три възрастови групи - деца на възраст от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и хора над 18 години с отчитане на съответната специфика. Броят часове лична помощ ще се изчисляват с помощта на три коефициента според възрастта. Най-висок ще бъде коефициентът при децата до 12 години-1. 556. При подрастващите от 13 до 18г. ще бъде 1.313, а за българите над 18г. - 1.235. Сборът на точките от компонентите ще се умножава по съответния коефициент в зависимост от това към коя възрастова група принадлежи инвалидът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници