13.5 млн. лв. е отпуснал кабинетът досега за щетите от труса

13.5 млн. лв. е отпуснал кабинетът досега за щетите от труса
От кабинета оповестиха пълния отчет на средствата, отпуснати за преодоляване на щетите от трусовете, нанесли най-големи поражения в областите София и Перник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Два месеца и половина след земетресението в Перник от 22 май държавните разходи за преодоляване на последиците от бедствието достигнаха 13 425 364 лева, съобщиха от правителствената информационна служба.

От кабинета оповестиха пълния отчет на средствата, отпуснати за преодоляване на щетите от трусовете, нанесли най-големи поражения в областите София и Перник.

5 000 000 лв по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са предоставени за основен ремонт, реконструкция и/или нов строеж, включително за премахване при необходимост на строеж, за детски градини, училища и други детски заведения на територията на Перник и Радомир.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени допълнително 2 048 800 лв. за подпомагане на лица или семейства, пострадали от земетресението на 22 май в областите София и Перник.

С решения на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, приети на три поредни извънредни заседания, са отпуснати общо 6 443 622 лв.

От тях за възстановяване на сгради са предоставени: 4 295 042 лв. на територията на Община Перник, 467 044 лв. на Община Радомир и 1 681 536 лв. на Столична община.

За осигуряване на временен подслон за пострадалите, чиито жилища са опасни за обитаване и следва да се разрушат изцяло или частично, са осигурени 46 фургона. От тях 38 в община Перник, и осем в община Радомир.

От община Перник е постъпило допълнително искане за още 10 фургона, които предстои да бъдат доставени.

Разходите за извършване на огледи и експертни заключения по състоянието на сградите в община Перник – 90 150 лв., и в община Радомир – 41 290 лв., също са осигурени от републиканския бюджет за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, с решение на Междуведомствената комисия.

#Перник #земетресение #София #Перник #Радомир #Министерството на регионалното развитие и благоустройството #Министерството на труда и социалната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници