Извадиха 3 кг тумор от черния дроб на 58-годишен пациент

Извадиха 3 кг тумор от черния дроб на 58-годишен пациент
Екипът на Първа хирургична клиника реално е премахнал пет от всичките осем сегмента на жизненоважния орган. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

58-годишен мъж от Русе с 3 килограма тумор в черния дроб беше опериран успешно от хирурзи на „Токуда болница София".

Сложната интервенция бе извършена от проф. Радослав Гайдарски, който е част от екипа на Първа хирургична клиника в японската болница, съобщиха от лечебното заведение.

С прецизно образно изследване се установява наличието на огромен тумор на черния дроб на пациента.

Проф. Радослав Гайдарски, който е един от водещите български чернодробни хирурзи, се решава да извърши операция, защото в противен случай растежът на тумора би засегнал необратимо жизненоважния орган и би поставил пред сериозен риск живота на мъжа.

„Операцията премина успешно, независимо от тежкото оперативно поле. Успяхме да отстраним тумора, който обхващаше целия десен лоб на черния дроб на пациента," съобщи проф. Гайдарски.

Той допълва, че екипът на Първа хирургична клиника реално е премахнал пет от всичките осем сегмента на жизненоважния орган, отстранен е чернодробният канал и е направена реконструкция със здравите сегменти на черния дроб.

Според специалиста по сложност тази операция би могла да се сравнява с чернодробна трансплантация и изключително рядко хирурзите се решават да оперират такива пациенти поради високия риск от усложнения.

В момента пациентът е стабилен и се възстановява бързо. Предстои да бъде изписан и да се прибере вкъщи при своите близки, като ще посещава Токуда болница за контролните си прегледи.

#Радослав Гайдарски #тумор #черен дроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници