Повишено внимание при приложението на диазепам

Повишено внимание при приложението на диазепам
A A+ A++ A

Особеностите в метаболизма на диазепам предполагат той да се прилага с повишено внимание и само по лекарско предписание. Често пациентите след първоначалното подобряване на състоянието се доверяват на медикамента до степен да подценят опасностите и предупрежденията по отношение на употребата му.

Трябва да се избягва продължителното прилагане на диазепам, както и бързото отнемане на препарата. Внезапното спиране на лечението с диазепам предполага при пациента да се изявят редица нежелани реакции, някои от които са животозастрашаващи. Подобен ефект се наблюдава и при други медикаменти и е известен като синдром на отнемането.

При показания за лечение с диазепам при всеки пациент се прави преценка на придружаващите заболявания. В строго определени случаи дозата на медикамента се редуцира например при пациенти с бъбречна и чернодробна недостатъчност или при възрастни пациенти. Повишено внимание и строго лекарско наблюдение се изисква при респираторни заболявания, напреднала бременност, кърмене или при известна лекарствена зависимост в миналото. В посочените случаи е необходимо да се прецени съотношението полза/риск.

Известни са лекарствените взаимодействия между диазепам и редица други медикаменти като фенитоин, леводопа, симетидин, дисулфирам. Алкохол, антидепресанти, антихистамини, наркотични вещества, фенотиазини засилват потискащото действие на диазепам върху ЦНС и се достига до животозастрашаващи спешни състояния с потискане на дишането.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници