Симптоми и признаци на аборт

Симптоми и признаци на аборт
A A+ A++ A

Когато жената установи, че е бременна или има и най-малкото подозрение, че е така, тя започва да обръща по-голямо внимание на себе си и всяка промяна в тялото й буди у нея тревога и несигурност.

Аборт може да се случи при всяка жена и при всяка бременност.

Естествено е всяка жена да има страх от спонтанен аборт, но не бива да изпитва  излишен стрес. Добре е тя да бъде добре информирана, да може да прецени състоянието си и да потърси бързо лекарска помощ при възникване на проблем.

Какви са признаците на аборт и кога трябва да се обърнем към лекар по спешност?

При аборт обикновено са налице всички посочени по-долу симптоми, като от първите два зависи да бъде потвърдена бременността, а вторите два, когато се появят, говорят за проблем:

  • Аменорея – липса на менструация
  • Положителен тест за бременност сега или в близкото минало.
  • Зацапващо кървене (спотинг) или умерено кървене - дамите трябва да имат предвид, че т.нар. „цветна бременност” е по-скоро рядко състояние и при наличие на кървене трябва най-напред да се изключи аборт. За съжаление масово се разпространяват мнения по форуми, че кървенето е нещо нормално и е твърде вероятно да става въпрос за цветна бременност. При всяко кървене бременната е уместно да се обърне към специалист.
  • Болки ниско в корема (хипогастриума)
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници