София кани шофьори за градския транспорт от провинцията

София кани шофьори за градския транспорт от провинцията
A A+ A++ A

Столичната община ще покани хора от провинцията да работят като шофьори в градския транспорт. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по повод недоволството от страна на водачите за извънредния труд, който полагат и символичния им протест пред общината в сряда.

„Вече възложих да се възстанови и реконструира едно от старите, недействащи общежития на автотранспорта в „Дружба“, за да можем да поканим хора от цялата страна, които биха искали да дойдат да работят“, каза Фандъкова и обясни, че сградата е четири етажна и в момента се правят изчисления колко ще струва реконструкцията й. В недоволството на шофьорите се включи и омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че полагат по 350, 500, 700 часа извънреден труд, което е нарушение на Кодекса на труда по отношение на дневните, седмичните и месечните почивки.

Кметът на София видя и политически игри в напрежението около шофьорите. Тя подчерта, че в последните години общината е направила огромни инвестиции в градския транспорт, за да се подобрят условията както за пътуващите, така и за шофьорите. Фандъкова припомни, че до края на годината автопаркът на градския транспорт да бъде обновен на 90%. Автобусите ще бъдат с екологичен стандарт - Евро 6. Средната им възраст ще бъде 6 г., като преди десетилетия возилата са били 20 годишни. През тази година ще бъдат докарани и 13 нови трамваи. „Това са също по-добри условия за труд на шофьорите. При всички тези инвестиции, не мога да позволя заради краткосрочни политически цели, да омаловажат работата ни и да объркват хората“, категорична бе Фандъкова и допълни, че ще продължат преговорите със синдикатите за увеличаване на възнагражденията на шофьорите. Заплатите на водачите бяха вдигнати с 10% от февруари. Преди дни Фандъкова уточни, че брутна работна заплата в транспортните дружествата е около 1500 лв., а на водачите около 1800 лв.

Относно искането на КНСБ за спиране на нощния транспорт в града Фандъкова заяви, че първо трябва да се направи анализ на ефективността му и след това да се предприемат действия. Градоначалникът обаче подчерта, че един съвременен град има нужда от нощен превоз.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници