Нерегламентирани сметища никнат като гъби в Кюстендилско

Нерегламентирани сметища никнат като гъби в Кюстендилско
A A+ A++ A

През последните няколко месеца не едно или две нерегламентирани сметища се образуваха по селата в Кюстендилско. Причината е недобросъвестното отношение от страна на хората в малките населени места.

Такъв е и случаят с близкото до Кюстендил село Соволяно. Там въпреки наличието на съдове за смет, местните предпочитат да изхвърлят отпадъците си извън селото. „При нас има две нерегламентирани сметища. Имаме пълно съдействие от общинското предприятие „Чистота“. С две-три фадроми ще премахнем боклуците от селото. Но тук проблемът е друг - въпреки наличието на контейнери в Соволяно, хората изхвърлят боклуците си на тези нерегламентирани места или в близост до тях. Това всичкото говори за културата на един народ, който не разбира, че по този начин вреди на себе си“, коментира кметът на Соволяно, Пламен Илиев.

Той уточни, че съдовете в селото се почистват поне 4 пъти месечно и напрактика те стоят празника, а всички отпадъци се изхвърлят в близост до тях. Подобно е положението и в другите малки населени места в Кюстендилско.

„Не мога да си представя, че хората предпочитат да оставят кофите празни. Натоварват чували с боклуци и ги карат в един дол. Последствията обаче не ги интересуват. Не се плашат и от санкции“, коментира и кметският наместник на село Брестница

От общинската администрация в Кюстендил бяха категорични, че подобно пролетно почистване започва във всички села, като очакванията са то да приключи до средата на месец март.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници