Намериха втори мъртъв глиган край Тервел

Намериха втори мъртъв глиган край Тервел
A A+ A++ A

След констатирания първи случай на африканска чума преди дни на територията на държавното ловно стопанство в Тервел е открито още едно мъртво диво прасе, съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов на заседание на областната епизоотична комисия днес, цитиран от БТА.

По думите му вече е изпратена проба от второто животно като резултатите от референтната лаборатория дали и то е поразено от болестта се очакват днес.

Мястото в землището на село Каблешково, на което бе намерена дивята свиня с доказана зараза от африканска чума, вече е дезифенктирано, каза д-р Каменов. Указано е на входа на ловното стопанство също да бъде изградена площадка от слама с дезинфенктант. През ден-два в региона ще се правят претърсвания за други умрели прасета.

В т. нар. инфектирана зона попадат всички селища в община Тервел, селата Алцек, Воднянци, Фелдфебел Дянково и Хитово в община Добричка, както и селища в област Силистра. Превозът на прасета в региона се разрешава само с ветеринарно свидетелство, след клиничен преглед и отрицателна проба за африканска чума, добави директорът на областната дирекция по безопасност на храните.

Д-р Борислав Каменов коментира, че досега няма положителен резултат от пробите, дадени от големите свинеферми в областта, което е свидетелство за спазване на мерките за биосигурност. Стопаните, които отглеждат домашни прасета в т.нар. задни дворове, обаче трябва да бъдат бдителни да не се пренесе заразата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници