Мобилен кабинет ще ваксинира деца в столичния квартал "Христо Ботев"

Мобилен кабинет ще ваксинира деца в столичния квартал "Христо Ботев"
A A+ A++ A

Мобилен кабинет за ваксиниране срещу морбили ще отвори врати утре в столичния квартал "Христо Ботев", където живеят и много роми. В последните дни имаше няколко случаи на заразени софиянци, което увеличи страховете за ново оггнище в столицата след бума м Благоевград. 

В мобилния кабинет в "Христо Ботев" ваксини могат да бъдат поставени на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, които или не са ваксинирани, или има пропуск в уминизационния календар, обясниха от столичната здравна инспекция.

В четирите общински болници - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ пък ще бъдат поставяни безплатни ваксини на всички желаещи. Кампанията стартира на 21 февруари.

Решението за мобилния кабинет е взето след среща с представители на Столичната обшина и диркеторът на Столичното РЗИ - д-р Данчо Пенчев заради нови сигнали за заболели от морбили.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция.

аразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая, припомнят от Общината. 

Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници