Обвиниха бивш шеф на БДЖ и за безстопанственост

Обвиниха бивш шеф на БДЖ и за безстопанственост
Бившият шеф на БДЖ Христо Монов е обвинен в умишлена безстопанственост. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов.

Обвинителният акт е изготвен от прокурор от специализираното звено "Противодействие на корупцията и финансово данъчни измами" при СГП, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата във вторник.

Обвинителният акт е за престъпление по чл. 219 ал. 3 във вр. с ал. 1 НК - умишлена безстопанственост.

Монов е обвинен за това, че в периода от 14. 03. 2008 г. до 06. 10. 2009 г., в качеството му на изпълнителен директор на „Български държавни железници" ЕАД, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, произтичащи от договорите за възлагане управлението на „БДЖ" ЕАД, от правилата за работа на Съвета на директорите на „БДЖ" ЕАД и договор, сключен на 18. 12. 2007 г. между „БДЖ" ЕАД и „Мавимекс" ЕООД.

Фирмата е трябвало да извърши ремонтни дейности на пристанището във Варна. Това обаче не се случило повече от година, а договорът не бил прекратен. Платени били 112 хиляди лева аванс. А заради забавата БДЖ платило за обслужване на плавателни съдове още около 57 хиляди лева.

От това са последвали значителни щети за предприятието „БДЖ"ЕАД в размер на 169 698,76 лв.

Името на Монов, който има дългогодишна кариера по висшите етажи в БДЖ, е замесвано в различни афери в БДЖ от различни журналистически публикации, дори във връзка с влаковете-цистерни с петрол, продавани на режима на Милошевич в бивша Югославия от прохождащата организирана престъпност в България в началото на 90те години на миналия век. Засега обаче тези твърдения не са били официално разследвани.

Обвинението към Монов идва в момент, когато БДЖ едва избегна колапса след временното спиране на държавната субсидия за железницата, чиито дългове наближават 1 млрд лв.

Христо Монов е подсъдим и по друго дело за злоупотреби в БДЖ. По него той е обвинен, че е ощетил дружеството с 24 млн. лв. с покупката на 30 повредени спални вагона.

#БДЖ #СГС #СГП #Софийски градски съд #Софийска градска прокуратура #обвинение #безстопанственост #Христо Монов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници