Протест и контрапротест са свикани днес във Венецуела

Протест и контрапротест са свикани днес във Венецуела
A A+ A++ A

Мащабни демонстрации на опозицията и на властта са свикани днес във Венецуела. 

Привържениците на провъзгласилият се за временен президент Хуан Гуайдо настояват за нови избори. Контрапротест свиква държавният глава Николас Мадуро, който обвинява Съединените щати в организирането на преврат.

Демонстрацията на опозицията е около представителството на Европейския съюз във Венецуела. Изтича ултиматумът, поставен от шест европейски страни към Николас Мадуро да свика  честни избори, или ще признаят опонента му Гуайдо.

Такива избори биха били спечелени от опозицията, прогнозира в интервю за Хоризонт професор Гонсалес Фабре от университета в Каракас, който в момента преподава в Мадрид.

„Тиранията на Мадуро трябва да спре и то веднага“, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в Маями в навечерието на протеста.

Поддръжниците на Мадуро се събират на площад „Боливар“ в центъра на Каракас – на 10-ина километра, от протеста на опозицията, за да отбележат 20-годишнината от идването на власт на предшественика му Уго Чавес, започнал лявото управление. Според опозицията то е основна причина за тежката икономическа криза в страната.

Подкрепян от Русия, Китай, Северна Корея, Турция и Куба, Мадуро отхвърля европейския ултиматум и обвинява САЩ в организирането на преврат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници