Първанов: Не съветвам Радев да прави политически проект

Първанов: Не съветвам Радев да прави политически проект
A A+ A++ A

Президентът на България в периода 2002-2012 година и основател на АБВ Георги Първанов даде "положителна оценка" на Румен Радев за работата от встъпването му в длъжност досега. В сутрешния блок на bTV Първанов сподели, че един държавен глава трябва да бъде критичен и трябва да бъде съобразен коректив на другите власти, но думите му не бива да излъчват негативизъм.

"Имаше ерозия на доверието, но самият отчет на това, което се случи около него, говори, че има неща, върху който си струва да се помисли. А отчетът е една добра традиция на демократичния свят. В САЩ това е времето, в което президентът дава оценка за състоянието на Съюза. Аз самия съм се стремял да има повече стратегически характер, а не отчет“, посочи Първанов.

„Президентът трябва да бъде критичен и трябва да бъде съобразен коректив на другите власти, но все пак това трябва да се случва периодично и по конкретни поводи, защото постоянната посока на свръхкритичност, да не кажа негативизъм, когато се излъчва от институцията, тогава хората вече престават да възприемат тези оценки и впечатлението, което се оставя, и вън и вътре, е за тежък конфликт, да не кажа дори за война между институциите“, допълни Първанов.

„Много силно впечатление ми направи заканата на президента Радев, че не може да има никаква форма на диалог от тук нататък. Аз съм бил в състояние на импийчмънт и когато ме питаха медиите дали е възможен диалог, моят отговор беше - да, но не под сатъра и гилотината на импийчмънта. Мисля, че този диалог трябва да се възстанови, макар и по някои свръхобщи теми, като европейската. Президентът Радев е в един период на външнополитическо значение и трябва да започне тема на разговор“, посочи още той.

По думите му не е важно коя политическа партия е виновна и е започнала първа, а това, че пространството се пренасища с негативизъм и това отблъсква от политиката.

"Мисля, че е рано президентът Радев да мисли за политически проект и не бих го посъветвал да го прави", заключи още Първанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници