Петима българи годишно ще имат шанс за белодробна трансплантация във Виена

Петима българи годишно ще имат шанс за белодробна трансплантация във Виена
A A+ A++ A

Премиерът Борисов и министърът на здравеопазването се срещнаха с проф. Валтер Клепетко, ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена. След срещата стана ясно, че е било сключено споразумение между България и клиниката във Виена. Според споразумението български специалисти от болницата "Св. Екатерия" ще може да се обучават във Виена до 2021 г., когато ще може да се извършват и белодробни трансплантации в България. По време на обучението всяка година по 5 български пациенти ще може да заминават за трансплантация в клиниката във Виена.

Кирил Ананиев, здравен министър: Днес проведохме изключително конструктивни и полезни разговори и начертахме стъпките, които предстоят пред нас в бъдеще, с оглед да решим различни проблеми, свързани с обучението, трансплантацията, донорството в областта на белодробната трансплантация.

Трансплантациите във Виена могат да започнат незабавно. Приоритетно ще бъдат изпращани младите хора. В момента 13 души се нуждаят от белодробна трансплантация. Три от жените са в изключително тежко състояние.

След преминаване успешно на трансплантацията, българските пациенти ще може да бъдат наблюдавани у нас в болницата "Св. Екатерина"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници