Нов изпит за кандидат-шофьорите, ще решават и видео казуси

Нов изпит за кандидат-шофьорите, ще решават и видео казуси
A A+ A++ A

Кандидат-шофьорите ще се явяват на променен теоретичен изпит за книжка. Писмен, тестови и видео казуси ще трябва да решават курсистите. Практическият изпит се провежда на учебна площадка, както и по пътища, отворени за обществено ползване, в и извън населените места.

Тази промяна е разписана в проект за нов Закон за водачите на моторни превозни средства, който е публикуван за обществено обсъждане.

Теоретичният изпит се състои от решаване на тест за проверка на знанията на кандидата за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства и проверка на възприятията и поведението му чрез интерактивни видеоклипове, е записано в промените.

Теоретичният изпит ще обхваща проверка на знанията на кандидата за правилата за движение по пътищата, устройството на превозното средство, повреди, оборудване, безопасно слизане и качване. Както и правилата за използване на превозното средство във връзка с опазване на околната среда и останалите участници в движението, основни понятия за пътя и различните видове пътища, спазване на дистанция, спирачен път и поведението на превозното средство при различни метеорологични и пътни условия и рискови фактори за шофирането.

Кандидат-шофьорите ще трябва да са наясно какво да правят при пътнотранспортно произшествие и оказване на първа долекарска помощ на пострадалите, фактори на безопасност, свързани с превоза на пътници и товари, време за реакция и влияние на физическото и психологическото състояние, както и промяната на възприятията и реакциите след употреба на алкохол или наркотични вещества при управление на моторното превозното средство.

Младите шофьори ще трябва да се съобразяват и с по-строги изисквания за управляваните от тях автомобили.

Новите водачи няма да имат право да карат автомобил, който е с по-голяма мощност от 68 конски сили. Ако шофьорът иска да кара по-мощен автомобил, той трябва да има придружител, който има книжка от поне 5 години.

Също така новият шофьор няма да има право да вози пътници между 22.00 ч. и 6.00 ч. през нощта, освен придружителя.

Нови промени ще бъдат въведени и с проект за нов Закон за движение по пътищата, също публикуван за обществено обсъждане.

Въвежда се и глоба от 500 лева, ако караме с опасни неизправности в автомобила, е записано в текстовете. 600 лева ще е санкцията за управление на автомобил без книжка.

Санкцията за преминаване на червен светофар става 150 лева, е записано още в новия проектозакон. В проекта се предвижда още отнемане на книжката на водач, който за 24 месеца е наказан три пъти с влезли в сила наказателни постановления за едно или повече от осем вида тежки нарушения.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените. Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане. Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лв. – при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лв. – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лв. – при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара. Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв. 600 лв. става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв. Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.

Водач на моторно превозно средство, който в рамките на 24 месеца е наказан три пъти с влезли в сила наказателни постановления за едно или повече от 8 вида тежки нарушения ще остава без книжка. Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане. 8-те вида нарушения са следните: – каране в насрещното по магистрала или скоростен път; – каране в аварийната лента, освен при повреда, здравословен проблем или за пътна помощ; – шофиране с над 0,5 промила алкохол в кръвта; – превишаване на скоростта с в населено място с над 50 км./ч.; – минаване на червено; – отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека; – организиране или участие в нелегални гонки.

Зимните гуми стават задължителни

Mоторните превозни средства и теглените от тях ремаркета, които се движат по пътищата, трябва да бъдат с гуми, с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 mm. В периода от 15 ноември до 1 март колите и камионите до 3,5 тона (категориите М1 и N1) трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 mm. За по-тежките камиони – от категориите N2, N3, M2 или M3, зимните гуми не са задължителни, но трябва да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка от 4 mm.

Въвежда се понятието „мобилни устройства за комуникация“.

„На водача на пътно превозно средство е забранено да използва мобилни устройства за комуникация по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на мобилното средство без участие на ръцете му“, гласи осъвременената разпоредба. Според нова забрана „на водача на пътно превозно средство е забранено да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство“. Така написана, разпоредбата ще обхваща например сърфиране в интернет, скролване във фейсбук и чатове на смартфони и таблети.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници