Строят по 100 метра на ден от АМ „Хемус“ до Велико Търново

Строят по 100 метра на ден от АМ „Хемус“ до Велико Търново
A A+ A++ A

о 100 метра на ден ще трябва да изгражда държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД от АМ „Хемус“ до Велико Търново, за да смогне със строежа на аутобана до края на 2022 г., показва сметка на „Монитор“.

По милион печалба на километър ще получи от строежа на магистралата държавната компания. Агенция „Пътна инфраструктура“ е договорила с дружеството максимална печалба от 10% за всяка една от отделните дейности и от стойността на изграждането на аутобана. Това е записано в договора между възложителя в лицето на пътната агенция и държавната фирма, за която това ще бъде първият строеж. До момента дружеството се е занимавало основно с поддръжката на аутобаните ни.

Цялата магистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.

 

Общо дължината й е 420 км, 170 км от тях са построени. В момента се изграждат две отсечки, а с осигуреното финансиране трябва да започне строителството на участъка между разклоните Плевен-Ловеч и Русе-Велико Търново. Сумата, която е внесена в БНБ по специална сметка за строежа на аутобана, е 1,35 млрд. лв. с ДДС, което означава, че максималната печалба на „Автомагистрали“ ЕАД от изграждането на близо 135-те километра ще е 135 млн. лв. или по 1 млн. лева на километър. Контрактът бе публикуван на сайта на ведомството и е предоставен и на народните представители, въпреки че за това няма изискване по закон, съобщиха от пътната агенция.

 В някои участъци ширината на платното ще е по-малка

и там разрешената скорост ще до 120 км в час, в по-голямата част ще е 140 км в час. Предвидено е да има осветление на всички пътни възли в новия участък на магистралата. Както на новия участък на АМ „Струма“, така и на „Хемус“ ще бъдат изградени умни системи, които да следят трафика и да подават информация за температурата на пътното платно.

Според договора възложителят има право да проверява качеството на изграждане на магистралата по всяко време и да дава предписания. В контракта са посочени и сроковете за изпълнение на всяка от отсечките. Четири от отсечките ще трябва да бъдат завършени в срок от 36 месеца, една за 42 месеца и една за 48 месеца. Преди да стартират три от трасетата обаче, ще са нужни и 6 месеца за изготвяне на проектите. Гаранцията на асфалта по новата магистрала ще е 5 години, а на съоръженията по нея - 10 години. По план строителството трябва да бъде завършено до 2022 г. Към момента са готови техническите проекти за първите три от общо шест лота.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници