Плевнелиев все пак се притесни от „самотното интервю" на германския министър за Шенген

Плевнелиев все пак се притесни от „самотното интервю" на германския министър за Шенген
Президентът Плевнелиев на откриването на 15-ия юбилеен джаз фестивал в Банско. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев все пак се „притесни" от скорошното изказване на вътрешния министър на Германия Ханс-Петер Фридрих, че България няма да бъде приета в Шенгенското пространство до края на 2012 г.

Според Плевнелиев интервюто на Фридрих действително е повод за притеснение въпреки че било „за регионална немска медия" и било „единствената" индикация от германска страна, че България няма да бъде приета в Шенген тази година.

„Към момента българските институции нямат други индикации за промяна отношението на Германия, освен интервюто на немския външен министър, което той дава за регионална немска медия", заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Плевнелиев изкоментира интервюто „за регионална медия" на Фридрих в неделя при посещение в местността "Предел", където се провежда 13-ят събор на народното творчество "Пирин пее".

"Да, това интервю е факт, но в момента нямаме друга индикация за промяна в политиката и позицията на Германия. В президентството и в Министерски съвет не разполагаме с други официални данни, които да казват, че извън това интервю има промяна в позицията. Разбира се, че това интервю ни притеснява, въпреки че е в регионална медия", коментира държавният глава.

"Смятам, че България ще получи позитивна оценка. Ние сме убедени, че двуетапният план е правилен. Очакваме адекватна оценка за нашите усилия", каза Плевнелиев.

"Знаете, че България се справя блестящо с шенгенските граници, много по-добре от много други държави", добави той.

България отново се разминава с влизането в Шенген, след като водещата европейска сила Германия категорично отхвърля възможността за присъединяването ни до края на годината.

Това стана ясно от интервюто на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, което беше публикувано в петъчния брой на вестник "Райнише Пост".

Така надеждите София и Букурещ за влизане в Шенгенската зона за свободно предвижване отново бяха попарени.

"Смятам за невъзможно в този момент отварянето на границите за България и Румъния", категоричен бе германският министър.

Той все пак допусна, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген на два етапа. Първият предвижда премахването на паспортния контрол на морските пристанища и летища и едва на по-късен етап този процес да обхване и сухопътните граници.

"Призовавам да се запази този процес на два етапа", заяви германският вътрешен министър и добави: "Но аз съм скептичен, че можем да преминем към първия етап през тази година".

Ханс-Петер Фридрих се обяви за по-силен контрол по вътрешните граници в Шенгенското пространство. Той отбеляза, че подобна идея се споделя от повечето страни в Евросъюза. Федералният министър се надява, че още до края на текущата година Европейският парламент ще промени съответното законодателство в тази посока.

Коментарът на министър Фридрих е студен душ за българските и румънски аспирации. Неговите думи са в контраст с позицията на председателя на ЕС Херман ван Ромпой, който изрази предпазлив оптимизъм, че България може да се присъедини към Шенген през септември.

От 2011 г. продължава сагата с неприемането на България и Румъния в Шенген. Основната причина за това е недоверието, което западните партньори изпитват към властите в двете балкански държави и в техните възможности да бъдат надеждна граница на ЕС. Особено силно този негативизъм се прояви във Финландия и Холандия, макар резерви да имаха Германия и Франция.

Първата все пак свали своите претенции, но Амстердам все още не е взел окончателно решение дали ще подкрепи България и Румъния за Шенген. Холандският посланик в София заяви, че това би могло да стане само ако София получи два положителни доклада от Европейската комисия, в които е отчетен реален напредък в съдебната област и борбата с корупцията и организираната престъпност.

#България #Румъния #Шенген #Германия #министър на вътрешните работи #Ханс-Петер Фридрих #Кипър #ЕС #Пирин пее #Росен Плевнелиев #Предела #Президент на България #Шенгенско пространство #Шенгенско споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници