193 коли паркират при метрото на „Васил Левски“ през лятото

193 коли паркират при метрото на „Васил Левски“ през лятото
A A+ A++ A

Буферният паркинг при метростанция „Васил Левски“ ще заработи в началото на август. Това съобщи шефът на Център за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров. Преди време Столичният общински съвет реши да прехвърли стопанисването на паркингите към метрото на ЦГМ.

Така дружество ще ремонтира неизползваемото подземно пространство и ще бъдат разкрити 193 паркоместа. Паркингът ще се използва безплатно във времето, в което подземната железница функционира, от хората, които се возят в метрото. Паркоместата ще бъдат достъпни и за всички останали, но срещу заплащане от 1 лв. на час. Обособяването на местата за паркиране ще струва над 2 млн. лв. Фирмата, ремонтираща паркинга ще започне работа в началото на следващия месец. Предвидено е обновяване на водоснабдяването и канализацията, ектроинсталациите, отоплението, вентилацията, климатизацията, както и саниране на помещенията. Ще бъде изработен план за безопасност, както и за начина на изхвърлянето на строителни отпадъци.

В програмата на ЦГМ за тази година е предвиден и ремонт на други паркинги – подземният до Централна гара, който разполага със 73 места и един надземен в район „Надежда“. Относно интереса към останалите четири паркинга в близост до метроспирки, които са на „Джеймс Баучер“, „Цариградско шосе“ и „Бели Дунев“, Петров заяви, че през седмицата се запълват на 70-80%.

Други 2 млн. лв. пък ще бъдат вложени в реконструкцията на тротоарни настилки. Към момента е възстановен тротоарът на ул. „Странджа“ между булевардите „Тодор Александров“ и „Александър Стамболийски“. Там предстои поставянето на фуга и антипаркинг колчета. Работи се и по тротоарите на ул. „Братя Миладинови“ и „Лайош Кошут“. Предстоят ремонти и по ул. „Самуил“, „Лозенец“, „Княз Борис Първи“.

Директорът на ЦГМ обясни още, че има избран изпълнител, който да изработи електронна системата за таксуване в градския транспорт. За изграждането й ЦГМ ще плати 73,2 млн. лв. и още 5,8% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лв. Така общата цена на проекта е 83,2 млн. лв. Договорът за изграждането е 2 години и още 8 години за поддръжка. Новата система се очаква да спестява време за зареждане и да гарантира по-лесно удобно валидиране на потребителите в превозните средства. С въвеждането на електронната система всеки пътник ще може да зарежда превозния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта. Транспортните средства пък ще бъдат оборудвани с камери.

 

400 шофьори на електромобили

ползвали безплатно паркиране

400 водачи на електромобили са се възползвали от стикерите за безплатно паркиране на синя и зелена зона, съобщи директорът на ЦГМ Христиан Петров. „Към момента имаме пълна готовност за издаване на стикери за безплатно паркиране на електромобили в синя и зелена зона. По последни данни над 400 автомобила са заявили за такъв стикер“, каза Петров и съобщи, че в момента стартира процедура на Столична община за поставяне на зелени станции в буферните паркинги.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници