Общото събрание на ООН осъди Съвета за сигурност за „провала" в Сирия

A A+ A++ A

Общото събрание на ООН с огромно мнозинство одобри резолюцията, в която се критикува Съвета за сигурност на ООН за провала му по отношение на конфликта в Сирия.

В същата резолюция членовете на ООН осъждат сирийското правителство за използването на тежко въоръжение, предаде АФП, цитирана от „Фокус".

Резолюцията, чийто проект бе предложен от Саудитска Арабия, получи широката подкрепа на арабските и западните страни. Тя бе одобрена със 133 гласа „за", 12 страни се обявиха „против", а 33 се въздържаха.

Резолюцията идва ден след оттеглянето на Кофи Анан като специален пратеник на ООН за конфликта в Сирия. Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

По-рано в петък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че в Сирия се извършват насилствени действия, които могат да бъдат определени като „престъпленията срещу човечеството", т.е. масови убийства на цивилно население, цитиран от РИА Новости.

„Актовете на жестокост там могат да се отнесат към престъпленията срещу човечеството и виновните трябва да бъдат привлечени под отговорност", подчерта Бан Ки-мун преди гласуването на проекторезолюцията в Общото събрание на ООН, която предизвика спорове при обсъждането и която Русия оцени като „небалансирана".

Бан Ки-мун обвини за случващото се сирийското правителство и призова Общото събрание да прояви отговорност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви още, че сирийският конфликт се е превърнал във „прокси война", и призова световните сили да преодолеят противоречията помежду си и да предприемат мерки за прекратяване на насилието.

Бан посочи, че международните играчи „въоръжават едната или другата страна" в конфликта, и предупреди световните сили: „Интересът на сирийския народ трябва да бъде поставен над взаимните противоречия и борбата за влияние".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници