Иран: Западът провали мисията на Анан в Сирия

Иран: Западът провали мисията на Анан в Сирия
Външният министър на Иран Салехи (вдясно) заедно с вече бившия пратеник на ООН за Сирия Кофи Анан (вляво) в началото на юли 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иранският външен министър Али Акбар Салехи обвини Запада, и най-вече САЩ, че е в основата на провала на мисията на международния посредник Кофи Анан в Сирия, където бушува гражданска война.

„Западът и някои страни от региона не искаха Анан да успее в мисията си. Всеки път когато той опитваше да разреши кризата, Западът създаваше препятствия“, заяви в петък Салехи, чиято страна е съюзник на режима на Башар ал-Асад, цитиран от АФП и БГНЕС.

Според него оставката на Анан от поста му на пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия, обявена в четвъртък, се дължи на неотстъпчивостта на САЩ в рамките на Съвета за сигурност на ООН, а не на тази на Москва и Пекин, които също са съюзници на сирийския режим, както заяви Вашингтон.

„Липсата на единство в Съвета за сигурност, за която говори Анан, не се отнася за Русия или Китай. Американците отклониха това обвинение, за да го прехвърлят на Москва и Пекин и се стремят да наложат своите собствени идеи, защото не искат да кажат истината“, заяви Салехи.

Мирният план на Анан беше приет от Сирия и другите страни от региона, но според иранския министър държавите, подкрепящи бунтовниците, „не позволиха на Анан да успее в осъществяването на своята инициатива“.

Той изрази надежда, че наследникът на бившия генерален секретар на ООН ще работи по независим начин, както го правеше и самият Анан, и предупреди, че всеки посредник, който се съюзява със Запада, „ще се провали, защото другата страна няма да иска да сътрудничи с него“.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#Сирия #Башар ал-Асад #гражданска война #президент на Сирия #сирийската опозиция #Арабска пролет #Алепо #ООН #Кофи Анан #Али Акбар Салехи #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници