Еколози излязоха на протест в защита на Пирин

Еколози излязоха на протест в защита на Пирин
A A+ A++ A

Е

колози излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет, под мотото „Не ни пързаляйте за Пирин“. Повод за недоволството е решението на правителството да даде правомощия на министъра на околната среда и водите Нено Димов да промени условията за концесията и да преговаря с Юлен.

Екоактивистите продължават да настояват за разтрогване на договора за концесията, предаде БГНЕС. По думите им имало предостатъчно писти, на които може да се кара, а промените в проекта давали възможност да се застроява повече от 45% от сегашната площ на концесията. Природозащитниците смятат още, че с последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, законодателите дали възможност на концесионера на ски зона Банско да разполага свободно с водния ресурс в планината. Според тях гласуваните текстове позволяват изместването на коритата на реките в националните паркове с цел осигуряване на достатъчно вода за производството на изкуствен сняг. Еколозите предупреждават, че ще сезират Европейската комисия по казуса.

Протестната проява се организира дни след като световноизвестният ски шампион Марк Жирардели оповести, че е мажоритарният собственик на Юлен. Сред недоволните бе и обичайният протестър Тома Белев. Еколози излязоха на протест и в края на миналата година със същите искания.

Припомняме, че в края на ноември след интервю на прокурора Сотир Цацаров, в което той обясни, че е възможно да бъде повдигнато обвинение срещу екоминистерството ако не предприемат мерки, ресорният министър Нено Димов, обяви, че концесионната такса на Юлен ще бъде увеличена и ще бъдат въведени нови задължения на дружеството в договора. В момента годишното възнаграждение по концесията е около 300 000 лева. Тогава ресорният министър обяви, че преговори ще се водят и за преразглеждане на концесионната площ. Причината тази препоръка на главния прокурор да не е изпълнена било, защото не се знаело коя точно е зоната за концесия.  Тогава Нено Димов посочи, че в един и същи член на договора се цитират три начина за очертаване на площта – посочени са 99,55 ха, координатни точки (според които се измерва площ от 818,46 ха) и териториално устройствения план (1075,9 ха). Министърът уточни още, че в момента се използва площ от над 160 хектара. По думите му тези неточности показвали, че още през 2001г. е допусната сериозна грешка в договора с площта на територията на ски зона Банско и трябва да се търси отговорност за нея. Грешката в договора е направена от тогавашния екоминистър в правителството на Симеон Сакскобургготски – Долорес Арсенова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници