Климатологът проф. Рачев: Не е ясно имало финансова ревизия на НИМХ

Климатологът проф. Рачев: Не е ясно имало финансова ревизия на НИМХ
A A+ A++ A

Няма никаква информация дали е имало финансова ревизия на НИМХ, докато все още е бил в структурата на БАН, която да покаже недвусмислено, че парите за заплати не достигат, или че парите се изхарчват целесъобразно или нецелесъобразно. Това заяви в ефира на Радио "Фокус" климатологът проф. Георги Рачев.

„Това се замете под килима. НИМХ отиде към МОН, а на нейно място в БАН се изгради един институт, който ще изследва климата и атмосферата. Дори и непреубеденият читател знае, че климатът не е материален, а неговият носител е атмосферата. Тя се изучава от много сродни науки, а климатът е географска такава. Навсякъде по света климатът спада към географските науки“, обясни той.

Проф. Рачев коментира, че не се знае какво ще се случи с вековните архиви, които са национално богатство и не принадлежат нито на БАН, нито на НИМХ към МОН.

,,Студентите и университетските преподаватели нямат достъп до т.нар. първичен материал, а това обезмисля и разко ограничава възможностите за развитие на науката'', каза още проф. Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници