През декември можете да изберете нов личен лекар

През декември можете да изберете нов личен лекар
A A+ A++ A

Декември е един от двата месеца, в които може да направите избор за нов личен лекар и да смените стария. Новият ще може да ви лекува от датата на подписване на формуляра за избор, каза за предаването "Хоризонт до обед" Петя Сотирова – началник отдел "Информационен център" в НЗОК. Самите формуляри могат да се вземат по няколко начина, но най-удобният е от сайта на Здравната каса. Хората могат да сменят личния си лекар и през юни, припомни Сотирова:

„За да направи избор, лицето трябва да отиде при новоизбрания лекар със своята здравноосигурителна книжка и формуляр за постоянен избор на личен лекар. Формулярът може да бъде закупен от книжарница за медицински формуляри, а може да бъде свален и от сайта на Здравната каса".

Проверка на „Хоризонт“ установи, че в част от книжарниците не знаят откъде се вземат формулярите за личен лекар, а също и по какъв ред могат да ги продават. Повечето търговци обясниха, че са чували, че такъв формуляр има само в 22-ри ДКЦ.

Внимавайте кога и колко пъти сменяте личния си лекар в един от законовите месеци. Не е необходимо да се уведомява нито лекарят, който сменяте, нито РЗОК, обясни Сотирова. Тя уточни, че формулярите могат да бъдат три типа според избора на пациента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници