Област Русе сред лидерите по доброволчество в страната

Област Русе сред лидерите по доброволчество в страната
МВР
A A+ A++ A

Русе е една от областите с най-много доброволци - 128 за действие при бедствени ситуации. Във всяка община има доброволни формирования. Въпреки това, според пожарникари, България не може да се похвали с добре развито доброволческо движение, за разлика от другите европейски страни.

Едно от най-активните доброволчески формирования в русенска област е в община Сливо поле, което е създадено през 2007 година. 12 мъже на възраст между 23 и 60 години денонощно са в готовност да се отзоват при пожари, наводнения, тежки катастрофи или при тежки зимни условия. Разполагат с 9 специализирани автомобила. 23-годишният Пламен Иванов си спомня бедственото положение през февруари, когато се наложило с високопроходимата машина да доставят хляб в село Юделник.

Всички доброволци в Сливо поле са служители на общината и нямат проблеми с освобождаването си от работа, за да участват в спасителна акция. Но много други, които работят в предприятия, са принудени да си вземат неплатен отпуск.

България обаче все още е назад по численост на доброволците. В световен мащаб те са много повече отколкото пожарникарите.

Държавата осигурява за всички доброволци средства за облекло, обучение и застраховка.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници