16 държави от ЕС зоват за спешни мерки срещу глобалното затопляне

16 държави от ЕС зоват за спешни мерки срещу глобалното затопляне
Pixabay
A A+ A++ A

Държавите трябва да се споразумеят за мерки за защита на климата на конференцията на ООН през декември и трябва да си поставят амбициозни цели за ограничаване на глобалното затопляне, призоваха днес лидерите на 16 европейски държави в съвместен апел. Глобалното затопляне "застрашава различни области, включително селското стопанство, горското стопанство, туризма, енерго и водоснабдяването и неминуемо става сериозна заплаха за мира и стабилността в целия свят", се казва в апела, иницииран от австрийския президент Александър ван дер Белен, предаде БГНЕС.

На конференцията, която започва на 2 декември в полския град Катовице държавите ще преговарят за правилата за прилагането на Парижкия договор за климата от 2015 г., както и за финансирането на политики за опазване на климата. Европейските лидери посочиха неотдавнашен доклад на Междуправителствения панел за промените в климата, в който се предупреждава, че е необходимо да се предприемат драстични мерки, за да се ограничи по-нататъшното повишаване на температурата до 1,5 градуса по Целзий.

"Да оставим един свят, в който си струва да се живее за нашите деца и бъдещите поколения", изтъква апелът. Той бе подписан от президентите на Австрия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Словения и Швейцария, както и премиерите на Холандия и Швеция. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници