Засега нямаме уведомление от Москва, че "Турски поток" ще бъде насочен към България

Засега нямаме уведомление от Москва, че "Турски поток" ще бъде насочен към България
Pixabay
A A+ A++ A

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти обаче заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов заяви пред БНР:

"Турски поток" се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България, или ще мине през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от "Газпром" за тяхното решение“. 

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода “Турски поток“ да минава през наша територия. Това съобщиха за БНР от пресцентъра на енергийното министерство в коментар на съобщението на руския вестник.

Решението на "Газпром" газопроводът "Турски поток" да преминава през българска територия ще се отрази изключително положително на икономиката ни, коментира Искрен Веселинов, член на парламентарната икономическата комисия и депутат от "Обединени патриоти":

"Всъщност голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата, не се случи, напротив, ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, дори погледнато като икономическо изражение, вероятно транзитните такси ще са по-високи, отколкото от “Южен поток“, който беше провален. В това отношение новината е много добра и това, което трябва да направим, е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят".

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници