192055 статии       |       388 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.65608| EUR 1.95583| GBP 2.14152|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

5G интернет във всяка държава-членка до 2020 г. иска Мария Габриел

22 ноември 2018, четвъртък / 14:41; Коментари: 0
Send to Kindle
5G интернет във всяка държава-членка до 2020 г. иска Мария Габриел
ЕК

Искаме до края на 2020 г. 5G мрежата да бъде пусната във всички страни от ЕС. Това обяви европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време конференция „Комуникации, резултати, свързаност“, посветена на 20-годишнината от създаването на Комисията за регулиране на съобщенията в България, предаде БГНЕС.

“Искаме да увеличим разполагането на инфраструктурата до 2025 г., така че да постигнем пълно покритие на градове и важни социални икономически центрове. Искаме непрекъснато 5G покритие по основните транспортни коридори и зони от висок социално икономически интерес“, заяви Габриел. Според нея въвеждането на новата мрежа ще позволи на Европа да се ситуира по-добре и призова да не повтаряме грeшките на 4G, която позволи на всяка държава-членка да направи свое покритие, което доведе до разлика в него от 76% в градските райони, в селските под 40%. „Затова в следващото поколение интернет искаме най-напред, държавите-членки до края на 2020 г. да имат координирано синхронизиране на радиочестотния спектър, за да може по един и същи начин да имат такъв високоскоростен интернет“, обясни еврокомисарят.

Тя добави, че 5G е предизвикателство пред Европа, Щатите, Китай, които инвестират масово, а за нас като европейци това е един шанс. „Имаме своите много силни страни. Силни сме в индустриалните платформи, силни сме в много традиционни сектори като автомобилостроенето. Сега, благодарение на цифровата трансформацията то може да бъде придружено с нещо много важно информиран избор за потребителите, по-ниски цени за тях и по-добра защита за тях“, подчерта още Габриел.

Тя обясни, че вече е приет новият Кодекс за електронните съобщения, в който са заложени параметрите на 5G и подчерта, че в следващата една година ЕК ще трябва да дефинира техническите параметри на новата мрежа. Еврокомисарят каза, че ще предложи в следващия бюджет на ЕС да повиши средствата на механизма за свързване на Европа от 1 млрд. до 3 млрд.евро. Габриел подчерта още, че телекомуникационният сектор у нас е един от най-големите успехи на единния цифров пазар. Тя добави, че чрез работата си Комисията за регулиране на съобщенията в България е направила нещо важно – направила е възможен информирания избор на потребителите и е спомогнала за увеличаването на инвестициите в сектора. Еврокомисарят заяви, че благодарение на либерализацията на пазара от 1998 г. българите използват един от най-бързия интернет в Европа и говорят на достъпни цени.

Министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков каза, че за 20 години Комисията за регулиране на съобщенията е успяла да извоюва независимост и полезност за обществото. „20 години са и малък, и къс, но и дълъг период. 20 години са само 2 години след навършването на пълнолетието на всеки тийнейджър. В продължение на 20 години КРС функционира преди и след присъединяването ни в ЕС, извоюва своята независимост както от нормативни и от институционални и други зависимости, така успя да създаде и огромен експертен капацитет, който захранва и пазара“, заяви Желязков.

Министърът коментира, че голямото предизвикателство занапред е успешното и правилно транспониране на Европейския кодекс за електронните съобщения. „Ролята на регулатора е да насърчи конкуренцията, позволявайки на индустрията да се развива с всичките възможности на регулацията, която трябва да е стимулираща, а не ограничаваща. И всичко това да е в полза на потребителите, които в края на деня трябва да бъдат удовлетворени. В България на този етап имаме изключително качествени услуги на едни нормални и поносими цени“, коментира Желязков.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО