СУ и МОН представят резултатите от университетския комплекс по хуманитаристика

СУ и МОН представят резултатите от университетския комплекс по хуманитаристика
МОН/СУ
A A+ A++ A

На 26 ноември 2018 г. (понеделник) от 10:00 до 11:30 ч в Центъра по археометрия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (адрес: кв. Лозенец, ул. „Галичица“ № 35, карта: http://goo.gl/RZQAUb ), ще бъдат представени резултатите от изпълнението на проект Университетски комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” (УКХ „Алма Матер”).

УКХ “Алма Матер” ( http://ukh.uni-sofia.bg ) извършва изследователска дейност от 2010 г. до момента със средства, предоставени от Фонд „Научни изследвания“ в размер на 4,4 млн. лв. Основната цел на проекта е изграждането и утвърждаването на силнo и конкурентоспособно научноизследователско звено в Софийския университет “Св. Климент Охридски” с капацитет за извършване на качествени научни изследвания на европейско и световно ниво чрез обединяване на финансови ресурси, инфраструктура, изследователски състав и с активното включване на докторанти и студенти.

В продължение на 8 години по конкурсни процедури на УКХ „Алма Матер“ за изследователска дейност, за специализации в чужбина, участия в научни форуми и др. са финансирани разработки на над 150 докторанти, изследователи и млади учени от СУ и други научни организации. Чрез конкурсни процедури са привлечени над 20 млади учени за осъществяване на постдокторантури и са издадени са над 30 монографии на утвърдени изследователи. След провеждане на конкурс през 2014 г. в краткосрочни научни визити са взели участие над 20 чуждестранни специализанти. Над 300 утвърдени чуждестранни учени са се включили в изследователската дейност на УКХ и в научни форуми, организирани по проекта.

В периода на своето изпълнение УКХ развива дейности от национално значение – организира самостоятелно Третия световен конгрес по българистика, Световен конгрес по османска история, взе активно участие в подготовката и провеждането на Световния конгрес по византинистика, провежда мащабна и изцяло иновативна изследователска програма с манастира Зограф в Атон за съхранение и популяризация на книжовното богатство на светогорския манастир за науката (проект получил през 2018 г. целева финансова подкрепа от МОН за реализация на отделна научна програма), реализира значим проект за историческа географска информационна система на Югоизточна Европа, създава ново поколение изследователи, работещи по съвременни стандарти и развиващи конкурентоспособна научна продукция, което пък връща Софийския университет и България на световната научна карта в сферата на хуманитаристиката.

При обновяването на съществуваща и създаване на нова научна инфраструктура са изградени нови или подкрепени съществуващи изследователски центрове, организации и лаборатории, като част от тях ще бъдат демонстрирани на живо по време на представянето на 26 ноември (понеделник) в Центъра по археометрия на СУ. Центърът е създаден през 2007 г., за да допринесе за навлизането на научноизследователските методи от областта на природните науки (химия, физика, биология, геология и география) в археологическите изследвания както при провеждането на изследователска работа, така и при обучението на студенти и докторанти. Основните дейности, изпълнявани от Центъра са: разработване и изпълнение на научноизследователски проекти в областта на археометрията, обучение на студенти от магистърска програма по Археометрия и докторантско обучение.

Събитието ще бъде открито от Ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, и проф. дхн Георги Вайсилов, управител на Фонд „Научни изследвания“. Официален гост от страна на Министерството на образованието и науката ще бъде д-р Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“. По време на събитието представителите на научната общност, медиите и обществото ще могат да се срещнат с ръководителя на проекта чл. кор. проф. дин Иван Илчев, както и да разговарят с членове на екипа, включително млади учени. Центърът по археометрия ще бъде представен от проф. д-р Тотко Стоянов и неговия екип.

УКХ „Алма Матер“ е реализирал и значителен проект за историческа географска информационна система на Югоизточна Европа, който има потенциал да се превърне в ценен източник на информация за нуждите на туризма у нас.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници