Петър Волгин с книга срещу статуквото

Петър Волгин с книга срещу статуквото
A A+ A++ A

"Политически /НE/коректно" е книга срещу статуквото - политическото, икономическото и, най-вече, мисловното. Петър Волгин влиза в директен сблъсък с идеите, които господстваха в публичното пространство през последните три десетилетия. Той, например, защитава държавата. Смята, че именно тя, а не "невидимата ръка на пазара"  е в състояние да защити най-добре правата на работещите хора.  Пак в разрез с широко разпространеното клише Петър Волгин твърди, че популизмът съвсем не е онова чудовище, за което го представят либералите.

Популизмът е  израз на желанието на хората да бъдат чути. Популизмът е логичната съпротива срещу властта на елитите, срещу изключването на нормалните граждани от процеса на вземане на решенията. От интересите на нормалните граждани никак не се вълнуват и толкова превъзнасяните политически НПО-та. Основната роля на подобни организации, убеден е Петър Волгин, съвсем не е да защитават свободите и правата на хората,  а да бъдат безкритични проводници на чужди интереси в България.

"Политически /НE/коректно" засяга и най-важниге процеси в съвременната геополитика.  В книгата се говори за все по-силната дезинтеграция , обхванала ЕС, както и за невъзможността  на евроелита да схване дълбочината на проблема. Разликите между "брюкселския народ" и нормалните европейци става все повече и повече. Вместо да се стеснява, този разлом непрекъснато се разширява. Петър Волгин се спира и на залеза на американския хегемон. Съединените щати  не са "господарите на света", каквито бяха доскоро и, колкото и да не им се иска, вече трябва да се съобразяват с интересите на други държави. С тези на Русия, например. Петър Волгин отделя голяма място в книгата си на руското възраждане. Той дава отговор на няколко основни въпроса. Как разорената и обезверена Русия от 90-те години на миналия век се превърна в основен геополитически фактор?Какви са днешните измерения на русофобията? Защо опитите да бъде омаломощена Русия са обречени на провал?

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници