Остро гнойно възпаление на средното ухо (среден отит)

Остро гнойно възпаление на средното ухо (среден отит)
A A+ A++ A

Острото гнойно възпаление на средното ухо съставлява значителна част от ушните заболявания. Личните лекари всеки ден се срещат с този проблем. Той засяга както кърмачетата, така и възрастните.

Острият гноен отит се развива най-често след остра респираторна инфекция (хрема). Но възможно е да започне и самостоятелно. Причинители са различни микроорганизми – стафилококи, стрептококи, пневмококи и други. Възпаление на средното ухо може да се наблюдава и като усложнение при грип, морбили или скарлатина.

Заболяването започва най-често внезапно. Болният се събужда през нощта със силна болка в ухото. Болката, започнала през деня, през нощта се усилва и придобива пулсиращ характер. Слухът е леко намален и може да има субективно шум в ухото.

С напредване на възпалението болката се усилва. Болният има повишена телесна температура до 38-39 градуса и се оплаква от главоболие. В следващите дни може да настъпи спонтанна перфорация на тъпанчето (спукване на тъпанчето поради повишено налягане, създадено от насъбралата се гной в средното ухо).

Ако лечението закъснее или не бъде проведено правилно, възможно е да настъпят усложнения, сред които менингит, мозъчен абсцес.

Въпреки бурното начало и увреденото състояние на болния, симптомите бързо се подобряват при навременно започнало лечение. В началния стадий лечението включва капки за нос, капки за уши и затопляне на ухото. Ако вашият лекар установи при отоскопията (специален преглед на охото) наличие на гной, то той ще ви назначи и антибиотик (най-често амоксицилин). Ако не настъпи подобрение и болката продължава, то се нуждаете от консултация със специалист по уши-нос-гърло болести.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници