Монтираха първата от 15 цветни беседки на площад “Славейков”

Монтираха първата от 15 цветни беседки на площад “Славейков”
A A+ A++ A

Поставиха първият елемент от градското обзавеждане на ремонтирания площад “Славейков”, който е част от проекта за реконструкция на ул. “Граф Игнатиев”. В 11 часа със специален елеватор бе вдигната и монтирана първата пергола (градински елемент, проста конструкция или арка с рамка, покрита с катерливи или пълзящи растения), видя Столица.bg. Перголата се състои само от странични колони и напречни греди на култовия площад.

На монтажа не присъства кметът Йорданка Фандъкова, тъй като е била в Министерски съвет. Затова пък сред журналистите беше почти цялото Кралско войнство на СОС и СО – главният архитект на София Здравко Здравков, ресорният зам.-кмет Евгени Крусев, председателят на СОС Елен Герджико, заместникът му Николай Стойнев и председателят на комисията по архитуктура и градоустройство Силвия Христова.

Първата от планираните 15 перголи, които са акцент в оформянето на площад “Славейков” вече е вдигната. Стойките са изработени от стомана и са боядисани в цвят графит. Перголите наподобяват листа и са специално направени за площада. По тях ще има цветни тенти, които ще осигуряват сянка. След поставянето им започва монтажът на щандовете за книги, обясни арх. радомира Методиев.

Фонтанът на “Славейков” ще бъде отворен и отново ще заработи след ремонта. Зоната около него ще е свободна. Запазено място има само пейката на баща и син Славейкови. По трамвайната линия ще има ново осветление, което обаче ще е в стила на стара София. Осветителните тела ще са от ковано желязо. В пространството ще са поставят общо 32 пейки, кошчета за отпадъци и стойки за велосипеди. доставчик е фирма, която се е доказала в поризводството на градско обзавеждане и има над 500 патента.

Пейките ще са от камък, мозайка и с дървени облегалки, от материал, които е устойчив на климатичните промени. До фонтана ще има и чешма. В пространството ще се поставят и 32 пейки, боядисани в ярки цветове. Според поректа на “Славейков” ще има много зеленина – ниска и висока растителност, като предстои засаждането на още 15 дървета.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници