Българските работодатели масово уволнявали бременни

Българските работодатели масово уволнявали бременни
Проблемът обаче не е само в некоректните работодатели, но до голяма степен и във факта, че българките масово не знаят правата си и съответно как да се защитят. Снимка: mamita-bg.com
A A+ A++ A

Българските работодатели масово уволняват служителките си при новината, че са бременни.

В такова незавидно положение са изпадали около 19% от майките в страната, показват данни на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България, предаде bTV.

Според проучване на организацията приблизително същият е делът на родилките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на детето си и да се върнат на работа.

Проблемът обаче не е само в некоректните работодатели, но до голяма степен и във факта, че българките масово не знаят правата си и съответно как да се защитят.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50% от майките не са наясно изобщо с правата си“, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на алианса.

По думите й над 20% смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

На 55% от жените са им известни социални мрежи за контрол и защита на техните права, като 28% от тях са участвали в групи за обучение.

Въпреки това над 80% от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си, а едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон, който ще изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.

Организацията информира, че иска да предизвика обществена дискусия по сериозния социален проблем заради предстоящата Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене – от 1 до 7 август.

По този повод е направено и въпросното проучване, в което са участвали 680 медицински работници и майки на деца до 5-годишна възраст.

#работодатели #бременни жени #майки #деца #кърмене #права #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници