За да се защитим oт рак на маточната шийка

За да се защитим oт рак на маточната шийка
A A+ A++ A

Поради редица спорни въпроси, свързани с приложението и действието на ваксината срещу рак на маточната шийка – ваксина като метод за профилактика на рака на маточната шийка, бе решено в България да е препоръчителна (т.е. по преценка на родителите) за момичета от определена възрастова група.

За всички останали жени профилактиката на рака на маточната шийка се състои в избягване на заразяването с Човешки папилома вирус (HPV). HPV се предава посредством сексуален контакт. Затова и предпазването от заразяване с вируса е свързано с използване на презерватив при всеки сексуален контакт и ограничаване на сексуалните партньори.

Има данни, че тютюнопушенето увеличава двойно риска от развитие на рак на маточната шийка, което дава основание на лекарите да препоръчват отказване от цигарите на всяка жена.

Тъй като откриването на рака във възможно най-ранен стадий е от първостепенно значение за успеха на лечението и прогнозата, независимо дали жената е ваксинирана или не срещу HPV, тя трябва да прави редовен профилактичен гинекологичен преглед при специалист и цитологично изследване (т.нар. Пап тест), а при възможност и HPV-ДНК тест (при неваксинираните дами).

Консултация със специалист е необходима, ако жената забележи кървене извън месечния цикъл или кървене по време на сексуален акт (т.нар. контактно кървене), или има неясна болка в тазовата област или по време на секс. Много често ракът на маточната шийка няма клинична изява (т.е. жената няма оплаквания), поради което при липса на профилактика той се открива в напреднал стадий, когато лечението е трудно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници