Индия официално обвини Иран за атентата срещу израелски дипломат в Делхи

Индия официално обвини Иран за атентата срещу израелски дипломат в Делхи
На 13 февруари в Делхи неизвестен моторист закачи в движение магнитна бомба за страничната врата на автомобила на съпругата на военния аташе на Израел, докато отивала два прибере детето си от училище. Снимка: Getty Images/ Gulliver Photos
A A+ A++ A

Полицията в Индия заключи, че нападението с магнитна бомба срещу автомобила на израелски дипломат през февруари тази година в Делхи е било планирано и извършено от „Стражите на революцията“, елитното подразделение на въоръжените сили на Иран.

Англоезичното издание „Таймс ъф Индия“ цитира полицейски източници, според които петима предполагаеми терористи са разработили съвместно с индийски журналист плана за нападението, при което моторист закачи в движение магнитна бомба на страничната врата на израелски дипломатически автомобил, предаде bTV.

Световната полицейска организация Интерпол вече е издала международна заповед за задържане на четирима от заподозрените, чиито имена бяха обявени още през март.

Това е първият път, в който официалните индийски власти отправят официално обвинения към Иран и директно назовават „Стражите на революцията“ като организатор.

Според източниците на изданието иранецът Хусанг Афшар е организатор както на атентата в Делхи, така и две отделни нападения срещу израелски дипломати в Тайланд и Грузия в същия период (февруари–април 2012 г.).

Полицията предполага, че терористите са влезли в Индия с туристически визи и са напуснали веднага след опита за покушение.

При атентата в Делхи през февруари пострада тежко 42-годишен израелски дипломат, съпруга на военния аташе в Посолството на Израел в Индия. Самото нападение беше извършено в непосредствена близост до резиденцията на индийския министър-председател. Израел веднага обвини Иран за нападението.

#Индия #Иран #атентат #обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите