Две години продължава проблемът със сметището край Ихтиман

Две години продължава проблемът със сметището край Ихтиман
pixabay,com
A A+ A++ A

"Това сметище гори от вчера сутринта, цял ден гореше. Най-силният дим беше в първите 3-4 часа. Ние го пръскаме с вода, засипваме го с пръст, но не може на 100% да го овладеем. Сега не гори, а пуши," каза Страхил Алексов – собственик и управител на фирма „Ягуар 02“ ЕООД. Дружеството му има сключен договор с община Ихтиман от 2014 г. за сметосъбиране и извозване на твърдите битови отпадъци, както и за поддържане и стопанисване на депото край Ихтиман. Контрактът му е за 5 години и е на стойност 2 910 000 лева без ДДС.

Според Алексов проблемът е в сутрешната мъгла, която в комбинация с дима става по-плътна за колите по магистралата, отстояща на около 500-600 метра от сметището. "Точно там е котловина и димът не може да се разнесе бързо, не може да се разкара наникъде, а сутрин си пада голяма мъгла. Вижда се от Вакарел. Тя е много плътна сутрин, а сметището гори, но не толкова силно. Сега пак дими, но мъглата вече се е разнесла и колите карат. Сметището се е самозапалило. То е закрито, но не е рекултивирано. Извозваме боклука от населените места на Ихтиман до регионалното сметище на Самоков. Това е старо сметище. В него има тонове растителни отпадъци и при гниенето им се образува метан. Когато там проникне кислород, се възпламенява", обясни Алексов. По думите му сметището се самозапалва отпреди години просто защото постоянно тлее.

"Миналата година, когато беше голямата катастрофа, пак се беше разгоряло. Оттогава все си тлее и току се разпалва. Възпламенява се неголяма площ, около 10 квадрата. Прегори за два часа и слегне. Ние го следим и го засипваме с пръст, но сега пак се е самозапалило", добави Страхил Алексов. Той не допуска да има човешка намеса. Смята, че никой няма интерес да пали сметището. Посочи, че с около 2000 кубика пръст засипали възпламенената площ и там не гори повече, но се запалило на друго място, по-настрани от атакуваното.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници