Оранжев код в 7 области заради опасна жега

Оранжев код в 7 области заради опасна жега
Плажовете по Българското Черноморие са препълнени целодневно въпреки опасно горещото време. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Оранжев код е обявен за понеделник, 30 юли, в седем области на Северна и Южна България заради много високи температури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кодът е в сила за областите: Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

В 15 области на Югозападна, Северна и Източна България обявеният код е жълт заради горещините.

Кодът е в сила за областите: Враца, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Габрово, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас.

Само в шест области на Западна и една област в Южна България кодът е зелен – София-град, София-област, Перник, Видин, Монтана и Смолян.

Времето отново ще бъде слънчево и горещо. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места след обяд ще превали и прегърми.

Вятърът ще бъде слаб, в източните райони до умерен, от север-североизток. Максималните температури ще са между 33° и 38°.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, призовават метеоролозите.

#оранжев код #жълт код #зелен код #Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #Ловеч #Плевен #Велико Търново #Русе #Стара Загора #Хасково #Ямбол #Враца #Кюстендил #Благоевград #Пазарджик #Пловдив #Кърджали #Габрово #Сливен #Търговище #Разград #Силистра #Добрич #Шумен #Варна #Бургас #София град #София област #Перник #Видин #Монтана #Смолян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай